Kurz žurnalistiky pro Romy

 „Ukázalo se, že v oblasti žurnalistiky jsou Romové schopni stát se velmi známými a populárními osobnostmi,“ uvedl svoje vystoupení Milan Pešák, radní pro oblast zdravotnictví. V pražském Domě národnostních menšin se 23. července Pešák a přes sto dalších hostů zúčastnilo slavnostního zakončení Kurzu žurnalistického minima pro Romy.

 „Narážím tím samozřejmě na úspěch Richarda Samka a Ondřeje Gyni,“ navázal Pešák. „Není ovšem naším cílem vytváření mediálních hvězd. Hlavním záměrem  tohoto a podobných projektů je vyvolat u příslušníků národnostních menšin zájem o aktivní řešení svého vlastního, mnohdy nelehkého, osudu,“ dodal radní. Jak dále řekl Pešák, pro hlavní město je integrace národnostních menšin jednou z hlavních priorit. Praha spolupracuje s řadou neziskových organizací na programech, které nejsou tak nápadné, jako žurnalistické minimum. Hlavní město financuje také nedávno otevřený Dům národnostních menšin, kde se jako jedna z prvních velkých akcí koná právě ta dnešní.

Dvousemestrální kurz mohou zájemci absolvovat buď při zaměstnání nebo během řádného studia. Realizuje ho Sdružení Dženo ve spolupráci s Newton College a lektory o.s. Hermes a financován je ze státního rozpočtu a z rozpočtu hl. m. Prahy prostřednictvím programu JPD 3. V rámci kurzu frekventanti vytvářeli pořad pro internetové rádio Rota. Čtrnáct studentů prošlo v květnovém a červencovém termínu třítýdenní praxí v médiích jako jsou Lidové noviny, Česká televize, Český rozhlas, rádio Impuls či Britské listy. Seznamovali se zde s chodem redakce, plnili úkoly podle pokynů mentora. Na závěr stáže každý student předložil minimálně jeden vlastní článek a zúčastnil se práce „v terénu.“ V některých médiích se pro studenty otevřela možnost další spolupráce.

Důkazem toho, že žurnalistické minimum pro některé účastníky kurzu přineslo konkrétní výsledky, je Marek Polák, který již aktivně přispívá do Lidových novin.

Další fotografie: ZDE

Zdroj: o. s. Dženo