Autorská výstava fotografií Michaela Fokta

 

            Výstavu přírodních fotografií Michaela Fokta s názvem Zvířata z očí do očí můžete vidět od poloviny srpna do 31. října 2006 v nákupní galerii Atrium na Karlově náměstí v Praze. Soubor dvacetičtyř fotografií představuje portréty rozmanitých živočišných druhů. Výstava jako taková by měla podat široké veřejnosti svědectví o životě těchto různých druhů v přírodě. Proto byl zvolen jistým způsobem zvláštní a netradiční výstavní prostor v nákupní galerii Atrium na Karlově náměstí, kam má přístup veškerá veřejnost, a kde se neplatí vstupné. Velkoformátové snímky jsou připevněny na ochozu prvního patra, aby bylo možné je sledovat skoro z kteréhokoliv místa v budově. Architektura budovy totiž dovoluje – díky velkým proskleným plochám, celkem nerušeně tyto snímky sledovat. Stejně pak je pohodlné snímky pozorovat například z kavárny, která se nachází v samotném atriu budovy.

            Fotografie jsou vytištěny barevně, takže je možné sledovat až neuvěřitelná zabarvení různých živočichů. Mimo běžně známá zvířata mohou návštěvníci na výstavě spatřit například fotografie jedovaté šípové žáby pralesničky či bystrozrakých pavouků skálavek. Dále jsou zde ke spatření snímky hada, chobotnice, šneka, krokodýla a dalších živočišných druhů. Zajímavé jsou též názvy jednotlivých fotografií, například: Chodící observatoře (pavouk skálavka), Oči na stopkách (šnek), Kosmetické salóny pod hladinou (cizopasníci u ryb), Ostříží pohled (chobotnice), Rajčatová žába ...

            Provedení a kompozice snímků napovídá o jejich vysoké kvalitě a znalostech Michaela Fokta z živočišné říše (vystudoval Přírodovědeckou fakultu UK v Praze.). Ne nadarmo s tímto fotografem spolupracují významná periodika a média vůbec. Jsou to například známé časopisy National Geographic, Vesmír, Oceán, Koktejl, 21. století, Epocha a další. Spolupráci též udržuje s Českým rozhlasem 2 a deníky Právo a Bohemia. O dalších přednostech Michaela Fokta jako fotografa a přírodovědce svědčí čestné uznání ze soutěže Czech Press Photo 2002 v kategorii Příroda a vítězství v této kategorii o rok později. Dále je autorem řady knih o zvířatech, které jsou většinou zaměřené na chovatelství. Dříve již samostatně vystavoval v Praze, Plzni, Ústí na Labem a ve Frýdku Místku.

            Organizátorkou této a koneckonců většiny autorových výstav je Markéta Foktová (manželka M. Fokta), která je svému manželovi inspirací a oporou. Umožňuje mu vytvářet články a reportáže pro mnoho periodik a zároveň se stará o chod a přípravu výstav.

            Na každého návštěvníka působí tato výstava trochu jinak: Ten, kdo se úplně tak o fotografii a vůbec přírodu nezajímá, prochází atriem kolem fotografií skoro bez povšimnutí. (Ale těchto lidí, podle mého názoru mnoho není). Naopak je pěkné sledovat reakce lidí, kteří tento zájem, úžas a nebo okouzlení z vystavených snímků, se nestydí dát najevo a prohlédnou si celou výstavu. Pokud tyto reakce nastanou – což jistě bylo autorovým záměrem, dá se hovořit o celkovém úspěchu právě probíhající výstavy. Pokud tedy máte možnost navštívit tuto výstavu, učiňte tak do 31. října letošního roku.

Připravil: Pavel Dvořák 2006   Foto: Michael Fokt - www.foto-fokt.cz