28. října - Den české státnosti na Vítkově

    Oficiální program u památníku na pražském Vítkově začal v 9 hodin ráno za účasti vojenských i politických špiček. Před nastoupenými jednotkami armády České republiky položili k památníku věnce: prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek, dále předsedové Senátu a Poslanecké sněmovny Přemysl Sobotka a Miloslav Vlček, pražský primátor Pavel Bém, ministr obrany Jiří Šedivý a předsedkyně Československého svazu bojovníků za svobodu Anděla Dvořáková.

V průběhu ceremonie přeletěly nad Vítkovem letouny JAS 39  Grippen a  L-159 Alca, které tak umocnily zážitek z celého pietního aktu. Nepostradatelnou úlohu v celé ceremonii měli i skauti, sokolové, četníci a vojáci v dobových uniformách 1918 – 1945, jakožto lidé, kteří se vždy podíleli na utváření české státnosti nebo za ní bojovali.

Hlavní organizátor oslav, režisér a producent Václav Marhoul, k celé akci dodal: "Obecně lze říci, že vedle oficiálního připomenutí vzniku republiky bylo naším záměrem představit také historii ozbrojených sil ČSR v rozmezí let 1918 až 1945. A to hlavně proto, že právě díky činnosti prvního odboje republika vůbec vznikla a posléze díky druhému odboji byla uhájena její samostatnost. Připomenutí jejich společných zásluh a nezaměnitelné role proběhlo symbolicky formou vystavení jak jejich techniky, tak i jednotlivých uniforem a zbraní, kterými byly jednotky ve své době vystrojeny a vyzbrojeny, a které zajišťuje Vojenské muzeum Rokycany. Akci pořádálo Hlavní město Praha ve spolupráci s Dopravním podnikem hl.m. Prahy, Armádou České republiky – Posádka Praha a společností Silver Screen.

V 10 hodin začal volný program, ve kterém vystoupila Posádková hudba Praha se svým showprogramem. Hudba hrála nejen k poslechu, ale i k pobavení návštěvníků. Poté následovalo exhibiční vystoupení jednotky čestné stráže AČR, která sklidila stejně jako Posádková hudba velký potlesk a nadšení všech diváků. A to program zdaleka nekončil, protože od 12 hodin ve slavnostní síni památníku na Vítkově vystoupil venezuelský vokální soubor Orfeón Universitario, který celé oslavy na Vítkově zakončil.

Další fotografie