Nebuďte trapní – buďte IN!

 

            Jste in? Nevíte co slovo in znamená? Tak to jste asi na tom hodně špatně, protože nevědět co je in vás posouvá na nižší (podle někoho až na nejnižší) stupně společenského žebříčku! Prostě v dnešním světě musíte být in ať se děje, co se děje… Kdo nebo co je in? Asi nejotřepanější fráze, kdo je in bude znít takto: In je ten, kdo jde s moderní dobou ať v oblékání, stylu a využití nejnovější techniky (mobil, notebook, MP3 přehrávač…) atd.

            Toto vše zde výše popsané má návaznost na jedno velice netradiční setkání se skupinkou lidí (dnes označovaných jako ,,skejťáci“) na lince metra A. Bylo krásné podzimní ráno, a proto s celkem dobrou náladou vyrážím do školy. Na Skalce (stanice metra), nastupuji do soupravy vlaku a vyrážím směrem ke stanici Želivského, kde obvykle vystupuji. Vagón byl celkem naplněn cestujícími, mezi kterými byla již zmíněná skupinka skejťáků. Nechtěně jsem byl nucen vyslechnout jejich rozhovor, respektive narážky na jiné cestující, týkající se módy a toho co je in. To vše bylo ošperkováno precizním sprostým slovníkem, který snad neměl obdoby!

První ze skupinky začala hovořit slečna, která mě tedy opravdu svým nevybíravým přístupem k ostatním cestujícím ,,dostala“.

,,Hele ty vole,…“ mladík vedle ní jako by se teprve po ránu probudil ,,…vidíš ty gatě, vole? To bych fakt na sebe nevzala!“ Mladý muž dodal: ,,No jo vole, to nosily snad socky před dvaceti rokama…“ V tuto chvíli začal maratón až přidrzlých poznámek na všechny a snad na všechno. Čekal jsem trochu se zatajeným dechem, kdy tyto nevtipné poznámky dorazí až ke mně. Mezitím slečna pokračovala: ,,Fakt ty lidi nevědí co je in, já bych jim poradila do kterýho krámu maj zajít, vole!“ (propukl ve skupince smích) Další mladík se obořil do jednoho staršího páru: ,,Dyk voni jsou oblečený jako na Sibiř, ty vole, rukavice a ta beranice snad pamatujou Stalina, né…“ Nikdo z celého vagónu zatím nebyl ochoten zasáhnout, pomalu jsem sbíral veškerou odvahu už něco říci… Z pochopitelných důvodů zde neuvádím peprný slovník všech zúčastněných, protože to by opravdu nebylo publikovatelné a sám si nejsem jist, zda-li bych některá slova napsal správně… Každopádně pro mě vrcholem byla věta té slečny: ,,Já bych všem těmhle socanům zakázala tyhle věci nosit, ty vole, vždyť všude dělaj jenom ostudu!“ To moje jinak klidné nervy už nevydržely a napřímený, rozhodnut jim to pěkně spočítat se blížím k těmto skejťákům. Ve chvíli, kdy jsem začal mluvit se ke mně připojilo několik dalších spolucestujících. Požádal jsem je trochu zvýšeným hlasem, aby na příští stanici opustili soupravu: ,,Nechcete se už uklidnit…“ řekl jsem, další se přidali ,,To je už vrchol neslušnosti…“ atd. Mládež v té chvíli nebyla schopna vydat ze sebe ani hlásku a již v poklidu na příští stanici vystoupili.

Jaké plyne z tohoto poučení? Buďte in sami pro sebe a nebojte se ozvat, když Vám někdo křivdí. In je také schopnost být sám sebou – nikým neovlivněn, ani co se módy týká… Tak buďte IN!