Náčelník generálního štábu armády České republiky generál Pavel Štefka na Cihelně 2006

     V sobotu 12. srpna se uskutečnila akce Cihelna 2006, na které se sešlo několik tisíc diváků. Mezi návštěvníky byly i některé významné osobnosti: hlavní a jistě nejdůležitější osobností je bezpochyby návštěva náčelníka generálního štábu generála Pavla Štefky. Dále pak to byl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek a další.

    Akce byla vedena v duchu roku 1938 - kdy se mobilizovala československá armáda do pevnostních linií. Taktéž tedy byla motivována hlavní dynamická ukázka, ve které byl představen neuskutečněný a v té době případný boj československých vojáků proti německé agresi. Hlavní roli tedy měly hrát pevnostní linie a hraničáři, kteří čekali na pomoc spojenců. Mezi hlavním programem dynamických ukázek bylo k vidění mnoho dalšího... Například ukázka zásahu celní správy, ukázka současné techniky AČR a jiné. Zajímavou dynamickou ukázkou byla též ukázka aktivních záloh armády České republiky. Jednalo se o ukázku ochrany různých objektů (přehrad, továren, vojenských a jinak strategických objektů, ...), která měla průběh přepadu hlídky a následného odrazu útoku aktivní obranou hlídky...

    Mezi tímto výše lehce nastíněným programem, generál P. Štefka provádí významné a hosty Cihelny po statických ukázkách současné techniky AČR. Jednalo se ve velké většině o různé modifikace Tatry 815, dále pak o BVP 2, terénní vůz Land Rover a další bojovou techniku. Zde vysvětluje funkci této techniky a její využití ve složkách armády a její používání v civilním sektoru při mimořádných situacích (např. povodně, průmyslové havárie apod.)

    Prohlídky se účastnil - velitel 14. brigády logistické podpory plk. J. Šemelák, ministr pro místní rozvoj Radko Martínek, Ing. Ivo Toman - náměstek hejtmana Pardubického kraje a v neposlední řadě náčelník generálního štábu - generál Pavel Štefka.

    Další fotografie zobrazíte kliknutím zde.