Rozpravy o českých médiích:

Internetové zpravodajství

    Internetové zpravodajství zažívá v poslední době velký boom - o tomto a mnohém jiném se diskutovalo ve čtvrtek 22. března na další panelové diskusi, konané v kulturním centru Nostického paláce - v sídle Ministerstva kultury. Rozpravy tradičně pořádá internetový deník Česká média společně s Institutem mediální komunikace Univerzity Jana Amose Komenského Praha a Regionální televizní agenturou. Pozvání do panelu tentokrát přijali hosté: šéfredaktor serveru iHNed.cz Daniel Dočekal, šéfredaktor serveru iDNES.cz Michal Hanák, spoluautor projektu Aktuálně.cz a první šéfredaktor tohoto deníku Jakub Unger, ředitel agentury Neris vydávající zpravodajský server ČTK České Noviny.cz Jan Stejskal a blogger a redaktor Českého rozhlasu Online Filip Rožánek. Diskusi moderoval Radko Kubičko. Zkrácený záznam z této diskuse odvysílá Český rozhlas 6 ve svém pořadu Média v postmoderním světě v pátek 30. března 2007 ve 20:10.

    Zpravodajství na internetu je dnes již běžnou součástí informovanosti lidí, kteří vyhledávají aktuální informace dne. Internetové deníky a informační portály se snaží co nejvíce zaujmout své čtenáře, a proto jim nabízí například různé multimediální obsahy - tj. video, fotografie, animace atd. Podle slov všech zúčastněných záleží, komu se informace nabízí, respektive jakou mají servery klientelu...(zpravidla klientelu tvoří lidé, kteří jsou v zaměstnání nebo ve školách a mají čas se podívat na internet...). Do jisté míry redakce nabízejí uživatelům zpravodajských portálů určitou míru spoluvytváření zpravodajství, avšak ne na úkor kvality novinářské práce. Všeobecná shoda mezi diskutujícími byla, že je nutné zaměstnávat na pozicích redaktorů zkušené a profesionální novináře. Nemění se tak charakter tradiční redakční práce, stejně jako je tomu u tištěných médií.

    Hovořilo se též o rychlosti předávání informací čtenářům internetového zpravodajství. Panuje však obava, jestli je dobré rychle uveřejňovat někdy neověřené zprávy nebo zprávy s chybami. Tuto obavu do jisté míry setřel argument, že veškeré zprávy jsou kontinuálně upřesňovány nebo doplňovány, je však nutné, aby původní zpráva - tedy i s chybami, byla zachována a bylo uvedeno vysvětlení pro čtenáře, proč došlo ke změnám nebo úpravě zprávy. Na tomto se shodli všichni panelisté. Názory a argumenty:

Více článek Jana Bohdana a Ivana Jemelky www.ceskamedia.cz

Další fotografie