Rozpravy o českých médiích:

HRANICE VEŘEJNÉHO ZÁJMU: Informovat nebo cenzurovat?

Ve čtvrtek 14. června se v Nostickém paláci – sídle Ministerstva kultury ČR, uskutečnil další díl rozprav o českých médiích. Tentokrát panelisté hovořili na téma: Hranice veřejného zájmu: Informovat nebo cenzurovat? Do panelu přijali pozvání: Jaroslav Berka (vydavatel internetového portálu Česká média a majitel RTA), Barbora Osvaldová (Syndikát novinářů ČR), Marie Vodičková (Fond ohrožených dětí) a Jeroným Klimeš (Psycholog). Diskusi moderoval Radko Kubičko (ČRo 6). Zvukový záznam z diskuse pořídil Český rozhlas 6, který bude odvysílán v pořadu Média v postmoderním světe, který je pravidelně vysílán v pátek ve 20:10.

Diskuse nesla nejvíce v duchu nedávné kauzy týraného dítěte v Kuřimi, ovšem téma se otevřelo i v obecnější rovině - tedy jestli se mají informace v médiích ,,přebírat“ a vybírat (cenzurovat) nebo zda-li se mají získané informace uveřejnit v plném rozsahu. Berka řekl, že pokud bude mít možnost uveřejnit nějakou informaci, tak ji uveřejní, avšak za předpokladu, že bude skrytá identifikace osob, které se informace týkají. Hovořil také o tom, že by každé zveřejnění určitých citlivých informací posuzoval případ od případu. Jedná se hlavně o dětské oběti násilí nebo autonehody, apod. Barbora Osvaldová chce  toto téma řešit pomocí etických kodexů novinářů, aby nedocházelo k poškozování práv osoby, které se informace týkají. Důrazně byla proti některým slovům Berky o úplném informování veřejnosti v tak zvaném veřejném zájmu. Psycholog Klimeš řekl, že přílišné informování o skutečnostech v ,,nepřirozeném prostředí“ – mínil tím oblast médií, je v zásadě špatné. Vadí mu to, že se informace v tomto prostředí deformují a nakonec nevystihují podstatu problému. Hovoří o tom, že média mnohdy neuveřejňují pravdu, ale zkreslené a nepřesné informace. Marie Vodičková řekla, že je důležité jak média zasahují do různých případů (například u nedávného případu týraného dítěte). Říká, že je dobře, že média o kauze táraného dítěte informovala, ovšem problém vidí například v množství odvysílaných záběrů týraného dítěte. Hlavním problémem podle ní byla identifikace dítěte, jeho rodiny a to, kde bydlel. Média by měla tyto informace uvádět pouze obecně, aby nedocházelo k jasné identifikaci dítěte a jeho okolí. To totiž poškozuje nejen jeho práva, ale i zhoršuje psychický stav. S tímto souhlasil i psycholog Klimeš.

Moderátor Radko Kubičko otevřel i další témata týkající se toho, zda cenzurovat nebo uveřejňovat informace v rámci veřejného zájmu.

Další informace v článku Jana Bohdana – www.ceskamedia.cz