Spotřebitelské úvěry mohou být hrozbou zadlužených domácností

 

PRAHA - (pad) V letošním roce se zadlužení domácností nejspíše přehoupne přes 600 miliard korun, říkají to analytici českých bank. Toto číslo zahrnuje veškeré možné půjčky a úvěry, které si české domácnosti vypůjčily od bank a investičních společností.

Z téměř 503 miliard korun, které na konci září 2006 dlužily domácnosti bankám, tvořily spotřebitelské úvěry bezmála 102 miliard korun.  Půjčky bez ručitele si zpravidla berou chudší domácnosti, které za ně nakupují vybavení domácností a elektroniku. Mnozí lidé si však neuvědomují, že se mohou tak dostat do problémů.

 

Rozhodování o tom zda-li si vzít půjčku ovlivňuje masivní reklama

PRAHA - (pad) Reklama na spotřebitelské úvěry může být velice nebezpečná, protože ukazuje možnost získat finanční prostředky jednoduše a rychle. Tuto reklamu lze nalézt na každém kroku – například v souboru reklam v televizním vysílání, na plakátech v metru, autobusech a v tramvajích, o tiskovinách nemluvě. Reklamu na snadnou půjčku nebo spotřebitelský úvěr dokonce naleznete i na obálkách z výpisů účtů vašich bank. Útočnost reklamy tkví v tom, že se všude hovoří o tom jak je snadné půjčku získat, důležité je však podotknout, že už není řečeno jak půjčku splatíme.

Obecně jsou spotřebitelské úvěry velice drahé a mají krátkou dobu splatnosti. Takže i když Vás banka láká na splátky jen 899 Kč měsíčně, můžete mít se splácením půjčky problém. Zeptali jsme se za Vás vrchního ředitele České národní banky Jana Fraita: Jakou roli hraje reklama v rozhodování lidí brát si půjčku nebo spotřebitelský úvěr? ,,To určitě, že reklama hraje velkou roli. Je prostě skutečností, že zkušenosti našich občanů se zadlužováním jsou přece jenom relativně krátkodobé a část prostě domácností není schopna pochopit a spočítat, jak velká zátěž pro domácí finance úvěry jsou.“

Pokud dojde na splácení, tak se v každé situaci banka tváří dosti nevybíravým způsobem, jinak řečeno: Občane půjčil sis, tak plať! Pokud to s dlužníkem nejde po dobrém nastupuje oblíbený a dnes moderní nástroj vymáhání dluhů, a to je exekuce. Jan Frait hovoří o zhruba tří set tisících exekucí, které hrozí českým domácnostem z důvodů nesplácení finančních pohledávek. Nutno říci, že toto číslo se vztahuje na všechny exekuce, ale vysoké procento tvoří nesplácení spotřebitelských úvěrů a rychlých půjček.

Mnoho lidí přivedla k rychlé půjčce reklama, zaujala je tím, že peníze mají téměř ihned, bez ručitele a měsíční splátky nejsou tak „vysoké“. Mnoho lidí také však nepočítalo s tím, že mohou v době splácení ztratit zaměstnání nebo nějakým jiným způsobem přijít o stabilní příjem finančních prostředků. Zde nastává veliký problém a jen těžko banky „počkají“ se splátkami. Finanční instituce tento problém řeší radikálně – exekuce.  Nešťastné pohledy dlužníků však v žádném exekutorovi nezbudí soucit a exekuce se provede ať se děje co se děje… Zpětně pak lidé přemýšlí, kde se stala chyba, proč si půjčku vlastně brali. Novou televizi a pračku, kterou za zapůjčené peníze koupili jim stejně sebral exekutor…

Pokud se chcete vyhnout budoucím problémům se splácením půjček, propočítejte si budoucí náklady na úvěr. Dále též uvažte, máte-li zapotřebí ihned si koupit novou televizi nebo mobil. V tomto případě je lepší abyste si sami našetřili někam do hrníčku své vlastní peníze a za tyto pak koupili co potřebujete. Věřte, že doba, kterou strávíte ušetřením vlastních finančních prostředků bude kratší než několikaleté splácení spotřebitelského úvěru.